Grčki jezik i Grčka

kurs grčkog jezika

Ukoliko u internet pretraživač ukucate grčki jezik online saznaćete da, iako ne spada ni u jednu od dominantnih jezičkih grupa, grčki jezik je, verovatno, uticao na stvaranje svake od njih. Reč je o jednom od najstarijih jezika na svetu, koji se u vizantijsko doba, pre pada Konstantinopolja, može pohvaliti državnom upotrebom.

Nakon tog perioda dolazi do stvaranja grčkog kakvim ga danas poznajemo. Pisani zapisi na ovom jeziku stari su preko trideset vekova. Danas grčki jezik predstavlja jedan od najneobičnijih i interesantnijih jezika, koji govori preko trinaest miliona ljudi na planeti.

Učenje grčkog jezika online sada je moguće i lako. Grčki, jezik filozofa, književnika i baza savremenih civilizacija, deo je i porodice Hi5 online platforme obrazovanja.

Zašto učiti grčki jezik online?

Grčka je zemlja članica Evropske unije. Sama činjenica da je reč o punopravnom članu otvara niz mogućnosti koje možete iskoristiti uz znanje grčkog jezika, čak i ukoliko ne dolazite s tla Evropske unije. Kao I kod većine drugih jezika, potreba za učinjem grčkog online javlja se kao rezultat potrage za poslom, boljim uslovima studiranja ili života na tlu Republike Grčke.

Ukoliko u Grčku dolazite da biste studirali, učenje jezika bi trebalo da razmotrite kao opciju za dobijanje stipendija. Studijski programi često su mogući i na engleskom jeziku, ali uvek je bolje naučiti matični jezik i time sebi povećati šanse za napredovanje tokom studija.

Školarine su, u proseku, identične onim na fakultetima u Srbiji. Za nešto više od hiljadu evra, međutim, u Grčkoj ćete dobiti i knjige.

Proces prijave je izuzetno jednostavan.

Ni put do grčkog državljanstva nije toliko težak. Ukoliko posedujete nekretninu u ovoj zemjli, proces je dosta jednostavan, ali ukoliko ipak nemate tih mogućnosti, učenje grčkog jezika je prvi korak.

Grčki u Hi5 obrazovnom centru

U mogućnosti smo da vam ponudimo kurseve koji su u potpunosti prilagođeni vašim potrebama i vremenu. Časovi se zakazuju u dogovoru sa predavačem, a mi obezbeđujemo potreban nastavni materijal.

O ceni i trajanju kursa možete se informisati putem našeg cenovnika.

HI5 obrazovni centar takođe pruža i usluge prevođenja, sudskog tumača i lektora za ovaj jezik.

Međunarodni ispiti za grčki jezik

Jednom godišnje, obično u maju mesecu, Centar za grčki jezik organizuje polaganje ispita za sticanje međunarodno priznate diplome. Centar je oficijelno telo Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta.

Ispit se može polagati za šest nivoa, od A1 do C2. Nivoi A1-B1 testiraju 4 jezičke veštine (slušanje, čitanje, pisanje i govor), dok nivoi B2-C2 proveravaju i upotrebu grčkog jezika, fokusirajući se na gramatiku i vokabular.

Imajte na umu da se za test morate prijaviti blagovremeno, kao i da polaganje nije besplatno. Takođe, obratite pažnju na par detalja:

Mlađi od dvanaest godina mogu polagati samo A1 ispit.

Rezultate ispita polaganih u maju obično dobijate do kraja jula meseca.

Proces prijavljivanja počinje već u februaru i završava se sredinom marta.

Ukoliko imate bilo kakve posebne potrebe, možete kontaktirati centar i za vas će biti organizovani posebni uslovi polaganja.

Da li ste znali?

Verujemo da će vam grčki jezik biti još interesantniji za učenje nakon što pročitate ovih par zanimljivosti:

Svaki put kada krenete u pozorište, setite se da su ga izmislili upravo drevni Grci. Sve uloge prvobitno su tumačili muškarci koji su nosili tužne/srećne maske kako bi publici saopštili raspoloženje lika.

Kada ste na ulici, ne mašite. Mahanje na otvorenom za Grke predstavlja uvredu.

Grčka je proglašena za najsunčaniju zemlju. Ovu laskavu titulu ponela je zahvaljujući činjenici da u Grčkoj sunce u proseku greje 250 dana, odnosno oko tri hiljade sati godišnje.

grčki jezik online

Placement test iz grčkog jezika

Placement test je efikasan i brz način za proveru trenutnog stepena znanja jezika. Sve što treba da uradite jeste da odgovorite na naša pitanja, a rezultati stižu na vašu imejl adresu odmah po okončanju polaganja testa. Test je besplatan i možete ga raditi više puta.

Ukoliko mislite da grčki jezik nije za vas, pogledajte šta vas sve čeka kod jednog od najintrigantnijih jezika Evrope, mađarskog.