Mađarski jezik

mađarski jezik online

Mađarski jezik i Mađarska

Mađarski jezik zvanično predstavlja jedan od najtežih jezika na svetu. Pripada grupi ugro-finskih jezika za koje ćete često čuti da ne liče ni na koji drugi. Ipak, najsličniji mađarskom su mansijski i hantijski jezik, dok zajedničke osobine ima i s turskim i nemačkim.

Govori ga oko četrnaest miliona ljudi. Osim u Mađarskoj, koristi se i u Rumuniji, Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, SAD-u, a jedan je i od službenih jezika EU.

Ako pitate jednu grupu lingvista, reći će vam da mađarski ima osamnaest padeža, dok druga grupa tvrdi da to uopšte nisu padeži. Jedno je sasvim sigurno: ukoliko se ni sami lingvisti ne mogu dogovoriti oko analize jezika, zaista je reč o kompleksnosti koja čak i mađarski jezik za početnike čini nesavladivim na prvi pogled.

Zašto učiti mađarski jezik?

Pre svega, Mađarska je zemlja Evropske unije. Njeno tržište rada nosi sve benefite punopravnih članica i olakšava nalaženje boljeg radnog mesta.

Ukoliko je vaš motiv studiranje, imajte na umu da se u ovoj zemlji nalaze univerziteti osnovani još u četrnaestom veku.

Školarine su, čak i ukoliko ne primate stipendiju, niže nego na mnogim fakultetima u okolnim zemljama.

Proces prijave je izuzetno jednostavan.

U okviru studijskih programa postoje delovi na engleskom jeziku, te vam ni početak neće pasti tako teško kao što se misli.

Je li mađarski težak?

Da. Mađarski je kompleksan. Predstavlja veliki izazov i traži punu posvećenost. Ipak, ne očajavajte. Predavači Hi5 obrazovnog centra poseduju sve potrebne sposobnosti da vam pruže adekvatno znanje mađarskog, u skladu s vašim potrebama.

Naučite mađarski online i postanite deo naše platforme obrazovanja koja vam obezbeđuje nastavni materijal, individualnu nastavu i asistenciju prilikom odabira najboljeg kursa za vas.

Pomoć vam, osim prilikom doškolovavanja, prekvalifikacije ili učenja mađarskog radi zaposlenja, pružamo i kod pripreme za razgovor u Ambasadi Mađarske radi dobijanja mađarskog državljanstva.

Stabilna internet konekcija je sve što vam je potrebno da otpočnete sa individualnom nastavom. O ceni i trajanju kursa mađarskog jezika možete se informisati putem našeg cenovnika.

Hi5 obrazovni centar pruža i usluge prevođenja, sudskog tumača i lektora za ovaj jezik.

Međunarodni ispiti za mađarski jezik

kurs mađarskog jezika

Mađarski jezik za strance može se učiti u okviru Hi5 platforme, a međunarodni ispit se može polagati počev od 2000. godine, u organizaciji ITK-a („Idegennyelvi Továbbképző Központ“) u Budimpešti.

Možete steći diplomu za četiri nivoa znanja, prema pravilima Evropskog referentnog okvira za jezike. Zanimljivo je da za uspešno položeni A2 nivo nećete dobiti sertifikat, već samo potvrdu da ste stekli određeni uvid u znanje jezika. C1 je najviši mogući stepen znanja za koji možete steći diplomu.

A2 – Belépõ (osnovni nivo)

B1 – Alapfok (niži srednji nivo)

B2 – Középfok (viši srednji nivo)

C1 – Felsõfok (napredni nivo)

Bez obzira na nivo, ispiti se sastoje iz dva dela: pismenog i usmenog. U okviru pisanog dela ispita proverava se čitanje i pisanje, dok se slušanje i konverzacija testiraju u okviru usmenog dela ispita.

Kandidati ne mogu imati ispod četrnaest godina.

Ispit se može polagati dva do pet puta tokom jedne godine.

Potrebno je uspešno proći minimum 60% zadataka.

Rezultate možete očekivati u periodu od četiri do šest nedelja.

Da li ste znali?

Verujemo da će vam mađarski jezik biti primamljiviji za učenje nakon što pročitate sjajne stvari u vezi sa ovom zemljom:

U Mađarskoj prvo govorite svoje prezime, pa tek onda ime.

U mađarskom ne postoje rodovi, a lične zamenice se izostavljaju.

Žena prilikom udaje često uzima žensku verziju muževljevog imena i prezimena.

Mađarska možda nema more, ali ima Balaton, jedno od najlepših jezera na svetu.

Najduža reč ima 44 slova (megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért) i ne koristi se u svakodnevnom govoru.

Trinaest nobelovaca potiče iz zemlje u kojoj se nalazi prvi zvanični vinski region na svetu.

Koliko ova zemlja vodi računa o očuvanju jezika najbolje se vidi po tome što čak i davanje imena deci jeste regulisano zakonom. Mađarska akademija nauka mora odobriti sva odstupanja od odobrene liste imena.

Nemojte čekati sa učenjem ovog jezika. Ako vam i bude pretežak, Mađari i za to imaju rešenje. Zove se palinka. To je vočna rakija za koju i sami kažu da leči apsolutno sve, pa možda i mađarske akcente.

Placement test iz mađarskog jezika

Pre nego što se odlučite za kurs mađarskog jezika preporučujemo vam da uradite placement test. Na taj način moći ćete brzo, lako i potpuno besplatno da odredite stepen vašeg znanja. Hi5 obrazovni centar beleži vaše odgovore i šalje rezultate u rekordnom roku, a podatke čuva u bazi. Test možete raditi više puta, iako je prvi najverodostojniji.