Turski jezik

učenje jezika online

Turski jezik – učenje i savladavanje

Turski jezik svojom egzotičnošću i melodičnošću postaje predmet interesovanja sve većeg broja ljudi. Trenutno ga govori više od 250 miliona ljudi u preko trideset zemalja sveta.

Iako se Turska nalazi na razmeđi dva kontinenta, turski jezik nema posebnih sličnosti ni sa jednim evropskim jezikom. Ipak, istorijske prilike i viševekovna prevlast Otomanskog carstva u mnogim krajevima uticali su na to da su turske reči i izrazi danas deo pojedinih jezika.

U ovom trenutku nalazi se na šestom mestu u svetu po učenju, a osim što je službeni jezik u Turskoj, govori se i na Kipru, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Turska i turski jezik

Turska nije toliko zemlja bogate istorije, koliko zemlja koja je i sama krojila istoriju sveta. Na razmeđi dva kontinenta, poseduje bogatu kulturu, duh orijenta i obećavajući ekonomski razvoj.

Ukoliko se odlučite za učenje turskog jezika ili polaganje kakvog međunarodnog ispita, znajte da ćete, osim u samoj Turskoj, moći da se sporazumete i s narodima nekih drugih zemalja:

Azerbejdžana,

Turkmenistana,

Kazahstana,

Kirgistana,

Uzbekistana

Znanje turskog vam neće biti potrebno samo za gledanje i razumevanje popularnih turskih serija, već i ukoliko želite da tamo potražite zaposlenje ili odete na neku od mogućih razmena studenata.

Hi5 obrazovni centar nudi vam kurs turskog jezika koji najbolje odgovara vašim potrebama. Nakon upisa na časove, besplatno dobijate potreban nastavni materijal, a stručni predavači tu su da vas usmere i pripreme za polaganje ispita za dobijanje međunarodno priznate diplome.

Međunarodni ispiti za turski jezik

turske reči

Ukoliko turski jezik nije vaš maternji, na raspolaganju vam stoji Uluslararasi Turkce Testi ili skraćeno UTT. Organizovan u saradnji Fatih univerziteta Tomer (Fatih Üniversitesi TÖMER) i Međunarodne asocijacije za turski jezik (Uluslararası Türkçe Derneği), polaže se u zavisnosti od broja prijavljenih kandidata.

Ovaj je ispit po mnogo čemu specifičan. Radi se putem interneta, a i pored toga što je priznat od strane institucija na najvišem nivou, postoji mogućnost da ga pojedini univerziteti neće uvažiti, te ćete, ukoliko želite da studirate, morati da polažete dodatne testove.

Takođe, znanje jezika podeljeno je u pet nivoa, od A1 do C1, pri čemu najviši nivo znanja, C2, nije uvršćen u polaganje. Potrebno je znati još nekoliko stvari o ovom testu:

Kada jednom počne, test se ne sme prekidati.

Polaganje nije besplatno.

Potrebno je tačno odgovoriti na minimum 55% zadataka da bi se smatralo da ste položili.

Nemojte zaboraviti da tastaturu prilagodite turskom jeziku.

Treba imati na umu da je polaganje jezičkog ispita samo jedna od karika koja je potrebna za upis inostranih studenata na neki od turskih univerziteta. Gotovo na svakom od njih moraćete da polažete i tzv. YÖS, koji se obično sastoji od testa inteligencije ili opšte kulture i uže stručnih oblasti.

Da li ste znali?

Sigurni smo da će vam kurs turskog jezika biti nekoliko koraka bliže nakon ovih zanimljivosti:

Osim nezanemarljivog procenta vokabulara, turski i srpski jezik imaju jednu važnu zajedničku stvar: „Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“. I turski jezik učenje slova čini lakšim pravilom: jedno slovo jedan glas.

U ovom jeziku nema rodova. Nekada ćete čitati knjigu i tek nakon desetine stranica saznati je li glavni junak muško ili žensko. Tako se deci često daju savremena imena koja se mogu klasifikovati i kao muška i kao ženska.

Najduža reč u turskom ima 70 glasova.

U srpskom jeziku postoji preko pet hiljada turcizama.

Prema mišljenju pojedinih autora, upravo je turski jezik uzet kao osnova za esperanto.

Čovek svakako vredi onoliko koliko jezika govori, te nemojte odlagati učenje turskog. Osim što ćete postati bogatiji, naučićete dosta i o kulturi i veri jednog naroda, nama tako bliskog.

Placement test iz turskog jezika

Ukoliko niste sigurni koji je vaš stepen znanja turskog jezika, ovakav vid testova idealan je način da to proverite, te brzo i lako odaberete odgovarajući kurs turskog jezika kome ćete pristupiti. Hi5 online obrazovna platforma omogućava vam uvid u rezultate koji se čuvaju u bazi. Placement test se može polagati više puta besplatno.