Švedski jezik

online učenje jezika

Švedska i švedski jezik

„Mirni među vetrovimaˮ

Švedska postaje sve češći odabir turista, ali i onih koji žele da u njoj uče, rade, ili se jednostavno opredeljuju za učenje jezika. U zemlji Alfreda Nobela i Pipi Duge Čarape boravi preko 30.000 studenata iz celog sveta. Njeni su gradovi među najčistijim u Evropi, a standard na sve višem nivou.

Strpljivo gradeći svoju reputaciju, Švedska je dosta ulagala i na polju promocije i zaštite svog jezika. Pohađati kurs švedskog jezika nekada je bilo nezanimljivo. Međutim, danas se sve promenilo. Danas je učenje jezika ove zemlje simbol napretka i prosperiteta. Ovo je samo jedan od razloga zbog čega Hi5 obrazovni centar u svojoj ponudi ima švedski jezik online.

Učenje jezika je učenje budućnosti

Ukoliko biste želeli da se upišete na neki od pedesetak švedskih univerziteta, kurs švedskog jezika će vam svakako biti od pomoći. Ulaganje u ovakvo znanje višestruko će vam se vratiti, kako kroz profesionalne prilike u inostranstvu, tako i u Srbiji, gde sve veći broj kompanija ostvaruje značajnu saradnju sa skandinavskim kompanijama.

Zašto biste učili švedski?

Pre svega, zato što danas to možete učiniti vrlo lako. Online učenje jezika je na samo par klikova mišem.

Švedski jezik govori preko 10 miliona ljudi i taj se broj konstantno povećava.

Nije komplikovan. Uprkos uvreženom mišljenju da je izuzetno težak, čini se da je švedski jezik godinama bio žrtva predrasuda. Čak se i u zvaničnom dokumentu, Zakonu o jeziku (2009), eksplicitno navodi da ovaj jezik mora biti jednostavan za upotrebu.

Kako učiti švedski?

Pohađanjem nekog od naših kurseva sarađujete s renomiranim predavačima švedskog jezika i, praktično, ne morate mrdnuti prstom da biste sticali znanje. Hi5 obrazovna platforma vam obezbeđuje sav potreban nastavni materijal za švedski jezik za početnike, kao i online učenje jezika za naprednije nivoe. Naravno, uvek se možete koristiti nekim od poznatih online rečnika, kao što su:

Lexin

En bab

tyda

Naše se učešće ne završava samo na suvoparnim online časovima jezika. Trudimo se da vam, osim našeg sertifikata, omogućimo i što bolju pripremu za međunarodne testove jezika i dobijanje internacionalnih sertifikata iz oblasti znanja jezika.

Međunarodni testovi iz švedskog jezika

studiranje na daljinu

Najčešća reč koju ćete čuti u ovoj oblasti je Swedex. Swedex je internacionalni test za sve one kojima švedski nije maternji jezik. Polaže se preko specijalizovane institucije Folkuniversitetet u nivoima A2, B1 i B2. Imajte na umu da sam ispit izgleda drugačije u zavisnosti od toga za koji nivo polažete. Na primer, A2 i B1 sastoje se iz pet delova:

Razumevanje čitanjem,

Vokabular i poznavanje gramatike,

Vežbe slušanja,

Vežbe pisanja,

Konverzacija – usmeni ispit.

S druge strane, polaganje ispita za sticanje nivoa B2 međunarodne klasifikacije ima četiri segmenta:

Vežbe slušanja,

Vežbe pisanja,

Čitanje,

Usmeni deo ispita.

Ovaj se test može polagati dva puta godišnje u razmaku od šest meseci, bez obzira na broj polaganja. Potrebno je da polaznik položi 60% i pismenog i usmenog dela ispita da bi položio. Sertifikat koji se dobija po položenom ispitu priznat je na teritoriji čitave Evrope.

Da li ste znali?

Švedski jezik je, uz svoju matičnu zemlju, stekao takav ugled da poželi da ga zna svaka sedma osoba u Evropi. Iako specifičan po mnogim parametrima, mogli bismo da nađemo sličnosti s nekoliko evropskih jezika. Ukoliko govorite bilo koji od jezika u nastavku, učenje švedskog jezika će vam biti mnogo lakše:

nemački jezik – čak 40% reči iz ovog jezika kroz trgovinu i ekonomiju prilagodilo se zvučnosti švedskog govornog područja;

engleski jezik – potiču iz iste porodice. Švedski zajedno s norveškim i danskim čini skandinavsku grupu koja pripada germanskoj porodici indoevropskih jezika;

francuski jezik – povezanost je nastala usled istorijskih okolnosti i boravka Napoleona na švedskom dvoru;

danski jezik – jug ove države bio je pod vladavinom Danske do 17. veka;

norveški jezik – pod sličnim okolnostima vrši veliki uticaj na zapadni deo Švedske.

Velika je verovatnoća da ćete, ako se opredelite za kurs švedskog jezika online, naučiti jezik Deda Mraza ili nordijskih bogova, budući da pored švedskog, u ovoj zemjli jesu priznati i finski, romski, meankeli, laponski i jidiš.

Saveti za učenje švedskog jezika online i placement test

Pre svega, važno je znati šta želite i do kog nivoa biste hteli da se posvetite učenju jednog jezika. Proverite kom nivou znanja pripadate, a ujedno i pogledajte kako izgleda uobičajeni test na kursu švedskog jezika online.

Po okončanom polaganju testa možete odmah videti svoje rezultate i ključ, a vaši rezultati ostaće u bazi, dostupni na stranici čiju adresu ćete dobiti putem imejla. Na ovaj način dobijate referentnu tačku u odnosu na koju u bilo kom trenutku možete izmeriti svoj napredak.

Test je moguće polagati više puta. Za sve ostale informacije i pitanja stojimo vam na raspolaganju.