Srpski jezik

učenje jezika online

Srbija i srpski jezik

Gotovo da nema stranca koji nije očaran ćirilicom i koga srpski padeži, dijalekti i pravila ostavljaju ravnodušnim.

Srpski, iz grupe južnoslovenskih jezika, ima bogatu i raznoliku istoriju. Njegovi najveći predstavnici postali su simboli intelekta i prosvetiteljstva širom sveta, poput Ćirila i Metodija, Đure Daničića, Vuka Karadžića, Petra Petrovića Njegoša i, naravno, Dositeja Obradovića.

Srpski je jezik i ćirilice i latinice, jezik četiri dijalekta, ali se, ipak, jedan govornik šumadijsko-vojvođanske razume s govornikom prizrensko-timočke njegove varijante.

Srpski je jezik na kojem je napisan „Rat za srpski jezik i pravopis“ Đure Daničića i „Pesme“ Branka Radičevića davne 1847, jezik Nikole Tesle, ali i Laze Kostića, Branka Miljkovića…

U njemu su prisutni turcizmi, germanizmi, grcizmi, a sve češće i anglicizmi, tako da se može reći da je srpski jezik kolevka kultura, i kolevka koja je u sebe prihvatala i upijala razne kulture.

Srpski jezik i učenje za strance

Srpski jezik može predstavljati veliki izazov za ljude s drugih govornih područja. Iznenadiće činjenica da danas sve veći broj stranaca želi da nauči upravo srpski jezik.

U Srbiju često dolaze radi školovanja i, iako im na tom putu, isprva, nije potrebno znanje srpskog jezika, ukoliko odaberu univerzitet s programom na engleskom jeziku, mnogi se odlučuju za učenje srspkog kao egzotičnog, interesantnog i melodičnog jezika.

Hi5 obrazovni centar nudi mogućnost svakom strancu da što lakše savlada osnove srpskog jezika. Naši predavači nisu samo osobe kojima je srpski maternji jezik, već renomirani znalci koji se bave izučavanjem srpskog jezika.

Stojimo vam na raspolaganju svih sedam dana u nedelji da odgovorimo na apsolutno svako pitanje u vezi sa srpskim jezikom. Učenje srpskog jezika činimo savladivim i time što vam obezbeđujemo sav materijal potreban za praćenje časova srpskog jezika na daljinu.

Pomažemo vam u pripremi prijemnih ispita ukoliko vam je potreban srpski jezik i svaki kurs srpskog jezika prilagođavamo vama.

Obezbeđujemo i potrebne prevode na srpski jezik.

Na vaš zahtev u mogućnosti smo da vam obezbedimo lektorisanje tekstova.

Takođe, ukoliko ste s našeg podneblja i potrebno vam je da usavršite svoje znanje maternjeg jezika, Hi5 obrazovna platforma izlazi u susret i u mogućnosti je da vam pruži kvalitetno obrazovanje kroz asistiranje prilikom pripremanja ispita, priprema za takmičenja i savlađivanja školskog gradiva.

Nacionalni sertifikat za srpski jezik

Nacionalni sertifikat o poznavanju srpskog jezika za strance jedini je dokument priznat kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i akreditovan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

U skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike, ispit za sticanje ovog sertifikata možete polagati na 6 nivoa:

A1 i A2 (početni),

B1 i B2 (srednji),

i C1 i C2 (napredni).

Ispit se polaže na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i mora se prijaviti 7 dana pre termina polaganja.

Da li ste znali?

srpski jezik za strance

Zanimljivosti vezane za jedan jezik ili zemlju na šarmantan način prikazuju koliko je, zapravo, svaka kultura vredna pažnje, a ujedno je zabavan način da nešto novo naučite.

Srpski jezik je jedini evropski jezik s digrafijom, odnosno s dva pisma u okviru jednog jezika, ćiriličnim i latiničnim.

Reč „vampir“ je jedina reč srpskog porekla koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima.

U srpskom ne postoji nijedna reč na slovo F, a da je nismo preuzeli iz nekog stranog jezika.

Idiomi u srpskom jeziku često su neshvatljivi strancima. Često ćemo teško objasniti izraze poput „spavati kao zaklan“ ili „ubila me je promaja“.

Veliki uticaj na srpski jezik imalo je tursko osvajanje. Danas turcizmi predstavljaju značajan deo našeg jezika. Pogledajte neke od njih.

Online placement test za srpski jezik

Najbolji način da proverite svoje znanje jeste placement test za određivanje stepena znanja srpskog jezika. Nakon odrađenog testa biće vam dostupan ključ s tačnim odgovorima.