Slovenački jezik

učenje jezika online

Slovenija i slovenački jezik

Za ljude sa područja Balkana, slovenački jezik nije velika nepoznanica, budući da je Slovenija do devedesetih godina bila u sastavu SRFJ. Sa ulaskom u EU i ostatak Evrope kreće da upoznaje ovu malu, ali veoma sadržajnu zemlju.

Počev od zanosnih prirodnih lepota, preko uspešne industrije i visokog standarda, do univerzitetskog obrazovanja, ona ima zaista mnogo toga da ponudi. Svojim prisustvom na međunarodnom tržištu i zahvaljujuci migraciji stanovništva, Slovenija je uspela da internalizuje slovenački jezik i učini ga primamljivim.

Danas se ovaj jezik govori u Sloveniji, gde je i službeni, a njime se služe i slovenačke manjine u sledećim zemljama:

Austrija (Koruška i Štajerska),

Italija,

Mađarska,

Hrvatska.

Procenjuje se da gotovo pola miliona ljudi govori slovenački jezik na području Australije, Amerike i Zapadne Evrope. Nemojte se zbuniti ukoliko naiđete na izraz slovenski jezik, jer se vrlo često koriste i jedan i drugi naziv.

Da li je slovenački jezik težak?

Ukoliko potičete sa podrucja bivše SFRJ neće vam biti problem da naučite slovenački jezik. Ipak, da biste živeli i radili u ovoj zemlji potreban vam je viši stepen znanja. Kurs slovenačkog jezika, zahvaljujući obrazovnom centru Hi5, možete pohađati bez obzira na to gde se nalazite.

Na taj način, čak i ukoliko odete na studije ili rad u Sloveniju, možete svakodnevno sarađivati s matičnim predavacima kako biste razjašnjavali sve dileme s kojima se susrećete.

Ukoliko niste sa slovenskog područja, slovenački jezik biće pravi izazov za vas. Međutim, oni koji se za njega opredele ističu da je milozvučan, logičan i duhovit, što će vam sigurno olakšati učenje jezika.

Zašto učiti ovaj slovenski jezik?

Znanje slovenačkog biće vam potrebno ukoliko želite da dobijete radnu ili boravišnu dozvolu, studirate na nekom od fakulteta, nostrifikujete fakultetsku diplomu ili konkurišete za dobijanje državljanstva.

Rad i državljanstvo

Proces dobijanja slovenačkog državljanstva nije nimalo jednostavan, dok je lakše steći radnu ili boravišnu vizu. Ipak, šta god da izaberete, znanje jezika biće neophodno.

Ono gde vam učenje slovenačkog jezika može doneti višetruku dobrobit jeste ukoliko imate uslove da zatražite državljanstvo po osnovu vandredne naturalizacije. Vanredna naturalizacija podrazumeva da je podnosilac slovenački iseljenik ili njegov potomak, do drugog stepena srodstva u direktnoj liniji, odnosno da pripada slovenačkoj autohtonoj grupi nekog pograničnog područja.

Svoje poreklo morate dokazati izvodom iz matične knjige rođenih, ali i pokazati da se osećate Slovencem tako što ćete biti aktivni član udruženja koje neguje slovenačku tradiciju i kulturu najmanje pet godina. Uz to, treba da radite na stalnom unapređenju i promociji jezika i kulture, učestvujete u proslavi nacionalnih praznika i slično.

Moraćete da priložite i dokaz o uspešno položenom ispitu poznavanja slovenačkog jezika na osnovnom nivou. Hi5 online platforma obrazovanja u prilici je da vam ponudi upravo onaj program pohađanja časova koji najviše odgovara vašim potrebama. Ono što garantujemo je ozbiljan rad i posvećenost, dok o odobravanju državljanstva i ostalih dozvola odlučuje ambasada Slovenije.

Studiranje u Sloveniji

Upisivanje na neki od fakulteta u Sloveniji nije nemoguća misija. Potrebno je da studijski program izaberete na vreme, kao i da vaša dokumenta budu prevedena na slovenački jezik, u čemu vam ovlašćeni sudski tumač Hi5 online škole može pomoći.

Bez obzira na to za koji program studija se odlučite, znanje jezika je neophodno. U slučaju studiranja drame, na primer, potrebno je dostaviti dokaze o određenom stepenu znanja pre kretanja na studije, dok je kod drugih fakulteta situacija nešto tolerantnija i zvanični sertifikat možete dostaviti do početka druge godine studija.

Međunarodni ispit za slovenački jezik

Ispit iz slovenačkog jezika možete polagati u Centru za slovenački kao drugi / strani jezik u Ljubljani. Kandidati moraju pokazati zadovoljavajući nivo znanja u četiri veštine:

Veštini slušanja,

Veštini čitanja,

Veštini pisanja,

Veštini govora.

Ispit možete polagati u tri nivoa:

  1. Osnovni nivo znanja (A2 – B1)
  2. Viši nivo znanja (B2)
  3. Nivo odličnosti (C1 – C2)

Predavači našeg obrazovnog centra pružiće vam sve potrebne informacije i temeljno vas pripremiti za ispit.

Da li ste znali?

Slovenačka priroda

Iako geografski male površine, Slovenija je zemlja čiji jezik sadrži preko trideset dijalekata. To je čini državom s najraznovrsnijim jezikom u odnosu na broj stanovnika.

U Sloveniji se naazi preko 10.000 pećina.

Ukoliko čujete Slovenca da kaže kako ima mačka, imajte na umu da je mamuran.

Ako za nekoga kažu da je rumen u obrazu, Slovenci nikako ne misle da je crven, već žut.

Placement test iz slovenačkog jezika

Placement test je najbolji način da vrlo brzo i besplatno proverite na kom stupnju je vaše znanje jezika. Odgovorite na pitanja, a rezultate ćete dobiti u rekordnom roku.