Ruski jezik

 ruski jezik za početnike knjiga

Rusija i učenje ruskog jezika

Na Rusiju ne treba trošiti mnogo reči, već joj pružiti vreme, ljubav i posvetiti joj se. To je kolevka lepe književnosti, ruske duše, moskovske zime, čaja iz samovara i vodke – zemlja u kojoj su slovenski jezici našli svoje mesto.

Ipak, danas je učenje ruskog rasprostranjeno širom sveta. Ruski se govori u Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, bivšim članicama SSSR-a, kao i u pojedinim emigrantskim zajednicama:

Nemačkoj,

Kanadi,

SAD-u,

Izraelu,

Govori ga oko 260 miliona ljudi, od kojih su oko 150 miliona izvorni govornici.

Zašto pohađati kurs ruskog jezika

Učenje ruskog jezika može vam biti jako korisno iz više razloga. Pre svega, ruski je jedan od zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija. Govori se u okviru Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije i drugih svetskih institucija. Samim tim, ukoliko se bavite pravom, ekonomijom ili privredom, kurs ruskog jezika je više nego potreban. Takođe, možete konkurisati za neku od stipendija za studiranje u Rusiji.

Osim u biznisu, znanje ruskog jezika može vam pomoći i ako planirate da studije nastavite na nekom od renomiranih univerziteta ruskog govornog područja, ali i ukoliko želite da Rusiju posetite na svega par nedelja. Imajte na umu da vam znanje engleskog jezika ovde neće biti od velike pomoći. Rusi najradije govore maternji jezik.

Hi5 obrazovna platforma upravo zbog toga pruža vam mogućnost učenja ruskog jezika gde god da se nalazite. Kurs ruskog jezika zapravo je učenje ruskog jezika na daljinu, s posvećenim predavačima uvek spremnim da daju odgovore na sva vaša pitanja.

Iz ponude izdvajamo pripremne časove za takmičenja, dodatnu i dopunsku nastavu, ruski jezik za početnike, kao i sve oblike online časova uz koje će vam ruska gramatika, brojevi na ruskom i ruski padeži biti lako savladivi. Sav materijal potreban za nastavu dobijate od Hi5 obrazovnog centra.

Takođe, pružamo usluge prevoda, te punu predavačku asistenciju ukoliko se pripremate za polaganje nekog od ispita za dobijanje međunarodno priznatog sertifikata.

Međunarodni ispit iz ruskog jezika

učenje jezika online

Zvanični sertifikat o poznavanju ruskog jezika kao stranog možete dobiti ako položite ispit ТРКИ na jednom od 6 nivoa znanja, u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike:

A1/ТЭУ (početni),

A2/ТБУ (viši početni),

B1/ТРКИ-1 (niži srednji),

B2/ТРКИ-2 (viši srednji),

C1/ТРКИ-3 (napredni),

C2/ ТРКИ-4 (viši napredni).

Sertifikati su vremenski neograničeni.

Da li ste znali?

Čuvene ruske babuške posvećene su majkama, te se u izvornom obliku nazivaju matrjoške, a na njima mogu biti oslikani i muškarci.

Hohloma je drevna ruska narodna umetnost, rođena u XVII veku u blizini poznatog ruskog grada Nižnji Novgorod. To je tehnika oslikavanja koja se najčešće koristi na posuđu i nameštaju. Među bojama preovladavaju crvena, zlatna i zelena na crnoj pozadini.

Da biste obišli Ermitaž, najveći muzej Sankt Petersburga, biće vam potrebno 11 godina, ukoliko se pred svakim umetničkim delom zadržite svega jedan minut.

Transsibirska železnica je 3. najduža železnica na svetu. Spaja Moskvu u Evropi s Vladivostokom u Aziji i proteže se kroz 8 vremenskih zona.

Moskva je 2. grad u svetu po broju milijardera (68). Jedini grad u svetu s većim brojem istih je Njujork (78).

Placement test iz ruskog jezika

Odličan način da proverite trenutni stepen znanja jezika jeste ovaj vid testiranja. Odgovorite na par pitanja koje je Hi5 online obrazovna platforma pripremila za vas. Test možete raditi više puta potpuno besplatno.