Rumunski jezik

učenje jezika online

Rumunija i rumunski jezik

Rumunija postaje sve interesantnija destinacija za investitore, kao i simbol prosperiteta i ekonomskog razvitka. Od ulaska u Evropsku uniju ova je zemlja u samom vrhu top listi popularnosti, pa se, samim tim, sve više ljudi opredeljuje za učenje rumunskog jezika.

Da li je učenje rumunskog jezika online pravi izbor?

Iako se, na prvi pogled, čini da je rumunski jezik koji se govori samo u Rumuniji, podaci pokazuju drugačije. Ovaj istočnoromanski jezik službeni je jezik Moldavije, a priznat je i kao jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. Osim u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, možete ga čuti i u Kanadi i Nemačkoj. Govori ga više od 28 miliona ljudi, a više je razloga da i vi postanete jedan od njih.

Učenje rumunskog jezika online pravi je izbor iz više razloga:

Rumunski univerziteti priznati su u Evropi i svetu, a niske školarine i veliki izbor studijskih programa čine ih izuzetno privlačnim studentima. Uz to, Vlada Republike Rumunije dodeljuje stipendije za osnovne i postdiplomske studije stranim državljanima iz zemalja celog sveta (osim državljanima EU). Kako bi se promovisali rumunski jezik i kultura, stipendisti mogu studirati samo na rumunskom, pa je znanje jezika svakako neophodna stavka da biste postali student nekog od fakulteta. Renomirani predavači Hi5 obrazovnog centra zajedno s vama radiće na svakodnevnom poboljšanju vašeg znanja jezika, čak i kada se preselite u Rumuniju.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, Rumunija kao članica EU omogućava vam da, pošto savladate rumunski jezik, prokrčite sebi put ka većem i boljem tržištu i standardu.

Kako do rumunskog pasoša?

Posedovanje rumunskog pasoša znatno će vam olakšati dobijanje radne vize. Rumunsko državljanstvo možete dobiti ukoliko na teritoriji Rumunije živite najmanje 8 godina. Ako ste u braku s rumunskim državljaninom, ispunićete uslov ako u Rumuniji živite najmanje 5 godina. Međutim, neophodno je i dobro poznavati rumunski jezik i imati osnovna znanja o rumunskoj kulturi i civilizaciji. Učenje jezika je, dakle, neophodna stavka u procesu odobravanja pasoša, pa se samim tim pozdrazumeva da ste prethodno pohađali kurs jezika.

Put do rumunskog pasoša olakšan je uz Hi5 obrazovni centar. Jednostavnim odabirom odgovarajućeg kursa iz naše ponude, možete obezbediti posvećene predavače, fleksibilno vreme održavanja časova, kao i mogućnost da dobijete savete o tome kako da se najbolje pripremite za polaganje odgovarajućeg ispita.

Međunarodno priznati ispiti

Moglo bi se reći da rumunski jezik spada u moderne jezike koji će tek doživeti svoju ekspanziju. Postoje ispiti koje možete položiti i čiji će rezultati biti priznati na internacionalnom nivou, a jedan od njih je ECL, test koji organizuje Evropski konzorcijum za moderne jezike.

Postoje ispiti za nivoe A2 – C1, a testiraju se sve četiri jezičke veštine (čitanje, slušanje, pisanje i govor). Možete ga polagati 2 puta godišnje u oko 200 ispitnih centara širom sveta.

Pripremnu nastavu za ovaj ispit možete pohađati u okviru Hi5 obrazovne platforme.

Da li ste znali?

Rumunija je iznedrila 4 nobelovca (medicina, mir, književnost i hemija).

Zgrada rumunskog parlamenta u Bukureštu je druga najveća na svetu. Ispred nje nalazi se jedino Pentagon.

Sledeći put kada pomenete insulin ili pišete penkalom, imajte na umu da su to patenti rumunskih naučnika.

Zamak Bran u Transilvaniji, poznat i kao Drakulin zamak, glavna je turistička atrakcija u Rumuniji.

nauči rumunski online

Placement test iz rumunskog jezika

Test za određivanje znanja rumunskog jezika je dobar pokazatelj vašeg trenutnog znanja. Nakon odrađenog testa, Hi5 online obrazovna platforma omogućava vam uvid u vaš rezultat, koji se čuva u bazi. Placement test radite potpuno besplatno.