Portugalski jezik

učenje jezika online

Ukoliko pročitate bilo koju današnju studiju namenjenu jezicima, sigurno ćete naići na informaciju da je portugalski jezik jedan od jezika budućnosti. Trenutno ga govori više od 200 miliona ljudi širom sveta. Pripada romanskoj grupi jezika i, osim u Brazilu i Portugalu, gde je u službenoj upotrebi, možete ga čuti i u sledećim zemljama:

Angola,

Gvineja Bisau,

Mozambik,

Sveti Toma i Princip,

Zelenortska Republika,

Istočni Timor.

Na evropskom tlu koristi se takozvani luzitanski portugalski, koji se od brazilskog razlikuje i u pogledu vokabulara i gramatike. S druge strane, veći deo govornika služi se brazilskom varijantom.

Ukoliko vas interesuje učenje portugalskog jezika, na pravom ste mestu: u našem Hi5 obrazovnom centru možete učiti portugalski online.

Da li je portugalski jezik težak?

Iako mnogi smatraju da ukoliko govore španski znaju i portugalski, nije baš tako. Svakako, kurs španskog jezika omogućava vam da donekle razumete portugalski, ali nikako ne može zameniti neophodnost pohađanja časova portugalskog.

Portugalski za početnike može biti pravi izazov, što zbog neobičnijeg izgovora, što zbog akcenata. Naime, u portugalskom jedan akcenat može potpuno promeniti značenje reči. Na primer, avó znači baka, a avô deka.

Zašto učiti portugalski jezik?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi: zato što ima jako dobru perspektivu. U ovom trenutku jedan je od najprevođenijih jezika širom planete, a broj onih koji ga uče povećava se svakog časa.

Ne treba zanemariti činjenicu da je i sve više iseljenika sa portugalskog govornog područja koji šire svoju kulturu, ali i da brazilska ekonomija i biznis idu rastućom putanjom koja otvara nove mogućnosti i u smislu zaposlenja. Evo samo nekoliko razloga zbog kojih su se polaznici Hi5 obrazovnog centra odlučili baš za ovaj jezik:

Poslovne prilike

Ekonomska snaga Brazila trenutno je na osmom mestu u svetu, te CV u kome stoji da govorite portugalski nije zanemarljiva stavka. S druge strane, dok Brazil ima dominantnu ulogu u Latinskoj Americi, Portugal se stara o tome da portugalski jezik bude zastupljen i u okvirima Evropske unije, čiji je član. Sve ovo povećava mogućnost zaposlenja.

Putovanja

Jasno je da ovo važi za svaki jezik: ako ga razumete, lakše ćete se sporazumeti ukoliko odete u matičnu zemlju. Ipak, ovo još više važi za portugalski, jer ćete se bez njega mnogo teže sporazumeti. Naime, znanje engleskog jezika ne vredi mnogo u luzofonskim zemljama.

Studije

Oni najuporniji uz portugalski jezik moći će da studiraju i na nekom od njihovih fakulteta, dok će oni koji ostanu u Srbiji moći da potraže ovaj jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u okviru Katedre za iberijske studije, gde portugalski jezik mogu da odaberu kao izborni.

Takođe, 2018. godine, pri Univerzitetu u Novom Sadu, otvoren je Centar za portugalski jezik. Ovde se mogu deliti iskustva, znanja, a pre svega ljubav prema ovom jeziku i kulturi.

Međunarodni ispiti za portugalski jezik

Za sve one kojima je potreban zvanični sertifikat o poznavanju portugalskog, tu su i međunarodni ispiti.

Imajte na umu da se uz predavače Hi5 obrazovmog centra možete pripremati za polaganje ovih ispita, ali da su samo prijavljivanje za ispit, kao i snošenje troškova, vaša obaveza.

Na raspolaganju vam stoje dva sertifikata čija je validnost priznata na međunarodnom nivou. Prvi se odnosi na takozvani brazilski portugalski, dok se drugi odnosi na evropsku varijantu jezika.

Evropski portugalski

Ovaj sertifikat izdaje CAPLE – Centro de Avaliação de Português Língua Estrangeira. Ispiti u potpunosti odgovaraju Zajedničkom referentnom okviru za jezike i pokrivaju sve standardne nivoe (A1 – C2).

ACESSO* Certificado Acesso ao Portuguê
CIPLE Certificado Inicial de Português Língua Estrangeira
DEPLE Diploma Elementar de Português Língua Estrangeira
DIPLE Diploma Intermédio de Português Língua Estrangeira
DAPLE Diploma Avançado de Português Língua Estrangeira
DUPLE Diploma Universitário de Português LínguaEstrangeira

*Imajte na umu da ACESSO ne možete polagati u svim centrima.

Brazilski portugalski

Sertifikat brazilskog portugalskog CELPE-Bras (Certificado de Proficiência em Língua Portuguesa para Estrangeiros – Brasil) je priznat na međunarodnom nivou. Možete steći diplomu srednjeg, višeg srednjeg, naprednog i višeg naprednog nivoa.

učenje portugalskog jezika

Da li ste znali?

Portunol je nastao sasvim spontano, u oblastima blizu špansko-portugalske granice, kao i u regionima između Brazila i većine njemu susednih zemalja. Ukoliko upitate Špance, reći će vam da je sličniji španskom, dok će Portugalci tvrditi suprotno. Ovaj jezik nema određeni standard, ali svakako olakšava komunukaciju.

Na području Portugala nalazi se najzapadnija tačka kontinentalne Evrope: Kabo da Roka.

Ne može se zamisliti poseta Portugalu, a da se ne proba porto – čuveno portugalsko vino.

U Brazilu zatvorenici mogu da čitaju knjige i tako sebi smanje kaznu do četiri dana za svaku knjigu koju pročitaju.

Brazil se prostire na tri vremenske zone.

U njemu se govori preko 180 jezika.

Kako je portugalski najvažniji, sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za učenje portugalskog online s nama.

Placement test iz portugalskog jezika

Placement test je dobar način da brzo i besplatno proverite na kom nivou je vaše trenutno poznavanje jezika. Odgovorite na pitanja, a rezultate ćete dobiti odmah po završetku testa.