Norveški jezik

učenje jezika online

Norveška i norveški jezik

Ukoliko se nađete u Danskoj, a znate norveški, pišite da biste se lakše sporazumeli. Ukoliko se, pak, nađete u Švedskoj, govorite. Zvuči čudno?

Ne kada je norveški i učenje jezika u pitanju. Ovaj severnogermanski jezik indoevropskog porekla sličan je danskom u pisanom obliku, a švedskom jeziku je sličan u govornom obliku.

Učenje jezika ove zemlje postaje sve interesantnije, naročito nakon što je norveški, na neki način, izašao iz izolacije u kojoj se nalazio godinama, što zbog istorijskih, što zbog ekonomskih prilika.

HI5 obrazovni centar u prilici je da ponudi učenje ovog jezika i u ovom vam tekstu pruži sve relevantne informacije koje biste poželeli da saznate ako se odlučite za online časove norveškog.

Učenje jezika kao znak prosperiteta

Ukoliko poželite da studirate ili radite u Norveškoj, budite spremni da ovaj jezik savladate poprilično dobro. Fakulteti širom zemlje zahtevaju određeni nivo znanja jezika, dok i pojedini poslodavci traže odgovarajuće sertifikate. Sasvim je sigurno da učenje norveškog, za početnike ili ne, višestruko koristi u svim sferama života. Uostalom, čak i da ne planirate da napuštate teritoriju svoje zemlje, budite uvereni da je znanje norveškog velika prednost u poslovnim krugovima. Vodeće kompanije u svetu, naročito na polju ekonomije, sve više posluju sa skandinavskim firmama sa ovog područja.

Zašto učiti norveški?

norveški na daljinu

Prvenstveno zato što zahvaljujući online platformama obrazovanja to možete učiniti iz fotelje.

Ukoliko želite da prosperirate na poslovnom planu, trebalo bi da znate i neki od, možemo reći, nekomercijalnih jezika, a norveški je pravi izbor u tom smislu.

Govori ga preko 5 miliona ljudi.

Nije težak, a kada ga budete savladali, praktično ćete moći da razumete i danski i švedski. Naravno, ako kasnije želite da se usavršavate uvek možete da se opredelite i za kurs švedskog jezika.

Kako učiti norveški?

Ukoliko se odlučite za Hi5 obrazovnu platformu, čekaju vas sertifikovani predavači, motivisani da vam pomognu u ostvarenju cilja. Sami časovi odvijaju se putem interneta i nije potrebno da se nalazite na teritoriji Republike Srbije da biste ih pohađali. Takođe, od nas dobijate svu potrebnu literaturu za praćenje nastave, poput udžbenika, koji možete odštampati, do audio zapisa. Norveški jezik za početnike tretira se na istom profesionalnom nivou kao i online učenje za naprednije nivoe.

Ovakvo učenje jezika omogućava vam stalni kontakt s predavačima, gde god da se nalazite. Zadovoljstvo nam je da možemo da vam ponudimo konstantnu asistenciju prilikom priprema za polaganje nekog od međunarodnih ispita.

Nastavu pružamo i na engleskom jeziku, te, ukoliko ste stranac koji se opredelio za učenje norveškog jezika, Hi5 online platforma obrazovanja je pravi izbor za vas.

U dogovoru s vama tražimo najpodesniji model saradnje i tom prilikom nismo organičeni samo na opšti kurs norveškog jezika. Kroz interaktivnu nastavu putem interneta možete pohadjati kurs norveškog jezika za početnike, kurs norveškog za decu ili specijalizovani kurs norveškog jezika.

Međunarodni ispiti iz norveškog jezika

Kao što smo već napomenuli, da biste uopšte mogli da se upišete na neki od fakulteta, kao i da biste mogli da radite pojedine poslove, potrebno je da ste prethodno položili neki od međunarodno priznatih ispita. Ono što treba naglasiti jeste da se svi dostupni testovi za strance, Norsk språktest, dele na dve grupe, Språkprøven i Bergenstesten testove.

Språkprøven

Ovde je zapravo reč o široko poznatim Norskprøve ispitima koje možete polagati nekoliko puta godišnje po jasno određenim pravilima.

Imajte na umu da je poslednjih godina došlo do reformi klasifikacije, tako da sada praktično više ne postoje Norskprøve 1, 2, 3, već je:

Nivo A1 ekvivalent starom Norskprøve 1,

Nivo A2 ekvivalent starom Norskprøve 2,

Nivo B1 ekvivalent starom Norskprøve 3.

Iako nivo A1 praktično nije relevantan i ne klasifikuje se za učenje jezika stranih državljana, on je dobar pokazatelj da možete nastaviti dalje do sticanja diplome za nivo A2, kada možete zatražiti dozvolu boravka u ovoj zemlji. S B1 sertifikatom u mogućnosti ste da obavljate i pojedine poslove.

Bergenstesten

Poznat i kao Test i norsk – høyere nivå, ovaj ispit ćete polagati ukoliko želite da studirate u Norveškoj. Takođe, pojedine radne pozicije, poput onih iz oblasti zdravstva, podrazumevaju viši stepen znanja jezika (B2 i C1). Test od 2018. možete polagati i na teritoriji Republike Srbije, na Filološkom fakultetu.

Kako izgleda ispit?

Kao i kod mnogih drugih jezika, i ispit iz norveškog sastoji se iz pismenog i usmenog dela koji se polažu odvojeno. Pismeni deo čine čitanje, slušanje i pisanje, dok usmeni deo čini konverzacija.

Da li ste znali?

Norveški jezik je jedan od najmlađih jezika na svetu. Kao samostalna jezička struktura izdvojio se u 19. veku, a potom odmah podelio u dva pisana jezika: bukmol (bokmål) i ninošk (nynorsk). Iako ravnopravni, ninošk se koristi daleko ređe – upotrebljava ga 10-15% Norvežana.

Norveški jezik govori preko 5 miliona ljudi širom sveta.

Poseduje mnogo različitih dijalekata u svojih 17 okruga (fylker).

Povezanost s francuskim jezikom nastala je usled istorijskih okolnosti i boravka Napoleona na švedskom dvoru.

Norveška je tokom gotovo puna 3 veka pod danskom vladavinom izgubila svoj jezik.

Sam norveški vrši veliki uticaj na zapadni deo Švedske.

Velika je verovatnoća da ako se opredelite za kurs norveškog jezika online naučićete jezik Vikinga i postati opremljeni najjačim oružjem – znanjem.

Saveti za učenje jezika online i placement test

Pre nego što se odlučite za neki od kurseva koje možete pohađati preko naše Hi5 obrazovne platforme, možete potpuno besplatno uraditi placement test kako biste definisali svoj nivo znanja.

Ovaj test pomoći će vam da proverite svoje znanje, a rezultate možete videti odmah po okončanju testa. Rezultate testa dobijate na mejl, a za sve nejasnoće i dodatna pitanja, možete nas kontaktirati.