Latinski jezik

učenje jezika online

Quale vinum, tale Latinum Kakvo vino, takav latinski (jezik)

Iako se čini da doslovni prevod ove latinske sentence ne znači mnogo, u njemu se krije poštovanje koje je latinski jezik zasluživao. Naime, domaćin bi pred gosta iznosio najpre najmanje kvalitetno, zatim nešto bolje i, konačno, najukusnije vino. Gost je govorio Bonus vinus, potom Bono vinum, a, na samom kraju, gramatički ispravno – Bonum vinum.

I dan danas, latinski jezik, od koga su potekli svi romanski jezici, itekako je živ. Simbol je visokog obrazovanja, logike i osnov gramatike, uopšte.

Da li je latinski težak?

Ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da se latinski ne govori aktivno i da ga ne možete vežbati na svakom koraku, gledati filmove na latinskom i slično, može se smatrati jednim od težih jezika. Ipak, on je poprilično melodičan i vrlo jasno određen.

S obzirom na to da je u pitanju jezik koji se danas više ne razvija, latinski možete naučiti gotovo besprekorno uz pravog predavača.

Zašto učiti latinski jezik?

Hi5 obrazovni centar u prilici je da vam ponudi kurs latinskog jezika koji je u potpunosti prilagođen vašim potrebama.

Latinski jezik je potreban ukoliko želite da se bavite medicinskom ili pravnom strukom. Takođe, ako vam je potrebna pomoć prlikom pripreme ispita na Medicinskom ili Pravnom fakultetu, popravka ocene ili priprema za takmičenje iz latinskog jezika, Hi5 obrazovni centar stoji vam na raspolaganju. Pružamo i usluge profesionalnog prevoda, a sve bliže informacije možete pogledati u cenovniku.

Međunarodni ispit iz latinskog jezika

Kao što smo napomenuli, reč je o jeziku koji se danas retko koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Stoga je potpuno razumljivo što nema mnogo međunarodnih diploma koje možete dobiti za znanje latinskog. Takozvani National Latin Exam (NLE) u Sjedinjenim Američkim Državama jednom godišnje organizuje se za mlade ljude širom planete.

Ukoliko ga položite dobijate mnogo više od obične diplome – priznanje, uvažavanje i poštovanje što ste naučili jedan od izazovnijih jezika, latinski. Na oficijelnoj web stranici možete se informisati o svim detaljima polaganja ovog ispita, terminima i ceni.

Da li ste znali?

Na latinskom jeziku su pisali verovatno najmudriji učeni ljudi ovog sveta. Pesnici, pisci, filozofi, matematičari i drugi naučnici svoje teorije stvarali su upravo na latinskom. Za njega se vezuju mnogobrojne interesantne činjenice koje nam ukazuju na to koliko je latinski danas jednako važan kao i nekada:

Dela posvećena svetski poznatom čarobnjaku Hariju Poteru dobila su svoj prevod na latinski („Harrius Potter et Philosophi Lapis‟),

Veliki pesnik XIV veka iz Areca, Frančesko Petrarka, mnogo je više cenio svoja dela na latinskom, nego ona pisana na italijanskom jeziku. Štaviše. Smatrao je da isključivo delima na latinskom može zavredeti slavu,

Svaka akademska svečanost otvara se čuvenim „Gaudeamus igitur‟, studentskom himnom.

Ukoliko vam se učini da je latinski savim nepotreban današnjem društvu, imajte na umu, Quidquid discis, tibi discis – Šta god učiš, za sebe učiš (Petronije).

latinski ucenje

Placement test za latinski jezik

Ukoliko na brz, lak, i potpuno besplatan način želite da proverite svoj stepen znanja latinskog jezika, to možete učiniti putem placement testa koji smo napravili za vas. Rešenja stižu na vašu email adresu odmah po završetku polaganja testa, tako da možete videti koje se gramatičke partije treba poboljšati. Test možete raditi više puta, ali imajte na umu da je prvi put najverodostojniji.