Holandski jezik

učenje jezika online

Kraljevina Holandija i holandski jezik

Kraljevina Holandija je, geografski gledano, mala zemlja. Ipak, više od 25 miliona ljudi širom celog sveta govori holandski jezik. Ukoliko se interesujete za učenje jezika, onda verovatno znate da je holandski, zajedno sa engleskim, nemačkim i afrikans jezikom deo zapadnogermanske porodice.

Iako se, bar na prvi pogled, čini da ovaj jezik nema mnogo veza sa ostalim svetskim jezicima, nije baš tako. Svaki put kada, na primer, kažete „vafl“ ili „aparthejd“, koristite upravo reč holandskog porekla koja se preselila u mnoge druge jezike. Isto tako, Holanđani su mnoge pozajmljenice, naročito iz engleskog, nemačkog i francuskog jezika, usvajali i prilagođavali svom podneblju.

Pretpostavlja se da Kraljevina Holandija u čak 75% čitavog vokabulara sadrži reči pozajmljene iz stranih jezika. Zanimljivo je da 1% svih engleskih reči potiče iz holandskog – na primer, „Sinterklaas“ (Santa Claus), „koekje“ (cookie), „dijk“ (dike) i mnoge druge.

Holandski jezik i učenje na daljinu

Ukoliko ste se zapitali kako najbrže naučiti holandski jezik, budite uvereni da tačan i jedinstven odgovor na ovo pitanje ne postoji.

Brzina učenja zavisiće od vaše posvećenosti, sklonosti ka jezicima i tome koliko često koristite jedan jezik. Ipak, Hi5 obrazovna platforma može se postarati da na tom putu idete ruku pod ruku sa iskusnim predavačima Hi5 škole jezika.

Takođe, ukoliko se odlučite za neki, po vašoj meri krojeni kurs holandskog jezika, dobićete i neophodni nastavni materijal.

Naše iskustvo je pokazalo da učenje na daljinu, bar kada je reč o učenju jezika ove zemlje, najviše odgovara zaposlenima i onima koji su u trenutnoj potrazi za poslom u inostranstvu.

Budući da holandski jezik često izgubi bitku sa onim rasprostranjenijim, škole jezika ne odlučuju se da ga uključe u svoju ponudu. Ipak, Hi5 obrazovni centar neguje mogućnost obrazovanja dostupnog za sve, te se na našoj oficijelnoj stranici možete bliže raspitati o svim pojedinostima pohađanja kursa.

Ono što bi svakako trebalo naglasiti je da Kraljevina Holandija dosta pažnje usmerava ka integraciji stranaca u društvo. Stoga je znanje jezika osnovna potreba ukoliko neko želi da studira, živi ili radi u ovoj zemlji.

Međunarodni ispiti iz holandskog jezika

Basisexamen inburgering

Basisexamen inburgering je ispit koji je namenjen strancima koji žele da žive, rade ili studiraju u Holandiji. Cilj ovog ispita je da migranti steknu osnovno znanje o holandskom jeziku i kulturi.

Neophodno je da se ovaj ispit položi kako bi se pojedinac integrisao u holandsko društvo. Het Basisexamen inburgering ima 7 delova:

Izjava o učešću

Čitanje

Pisanje

Govor

Slušanje

Poznavanje holandskog društva

Orjentacija na holandskom tržištu rada

Basisexamen inburgering se polaže u Ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu.

Staatsexamen NT2

Ovo je ispit koji se sastoji iz dva programa: Programma I i Programma II.

Prvi program je za osobe koje žele da rade ili pohađaju srednje stručne škole u Holandiji, a pritom imaju nivo znanja B1

Drugi program se mora položiti ukoliko pojedinac želi da radi ili studira na univerzitetima primenjenih nauka u Holandiji, i za to mora steći nivo znanja B2.

Ispit za oba programa se sastoji iz 4 dela. Na sam ispit možete poneti jedan od dozvoljenih rečnika, a sve detalje možete naći na navedenom sajtu ili u konsultaciji s našim predavačima.

CNaVT (Certificate Nederlands als Vreemde Taal)

Sertifikat za holandski kao strani jezik je sertifikat koji je potreban strancima kako bi dobili holandsko državljanstvo ili boravišnu dozvolu. Za ovaj sertifikat postoji 5 različitih nivoa (PTIT, PMT, PPT, PTHO, PAT), od početnog do akademskog, sa odgovarajućim ispitima za svaki od njih.

Da li ste znali?

holandski na daljinu

Kraljevina Holandija je poznata po svojoj toleranciji prema drugim nacionalnostima, koja datira još iz Zlatnog veka. Iz tog perioda su proizašli i najznačajniji holandski umetnici – Hijeronimus Boš, Vinsent Van Gog, Rembrant van Rejn, Jan Vermer i ostali.

Najveće znamenitosti holandskog folklora su drvene klompe, vetrenjače, bicikli, kao i mnogi nacionalni specijaliteti poput stroupvafla.

Velika površina ove zemlje je prekrivena lalama i ostalim cvećem.

Važno je napomenuti da se Amsterdam još naziva i „Severnom Venecijom“ zbog mnoštva kanala kojima je prošaran, a u ovom gradu se nalazi i kuća najpoznatije žrtve Holokausta – Ane Frank.

Zbog lepote koja ih svakodnevno okružuje, Holanđani uvek posmatraju svet kroz „narandžaste“ naočare.

Pored toga, Holandija krije mnoštvo zanimljivosti vezanih za jezik:

To je treća neanglofona zemlja na svetu po znanju engleskog,

180 nacionalnosti nastanjuje njeno tle, što je najviše na svetu u jednoj zemlji,

Ukoliko negde čujete za flamanski jezik, znajte da je reč o posebnoj varijanti standardnog holandskog jezika.

Online placement test za holandski jezik

Siguran način da proverite stepen svog znanja, kao i koliko ste odmakli u učenju, jeste placement test Hi5 obrazovnog centra. Možete ga raditi više puta i bilo kada. Ipak, imajte na umu da su prvi rezultati najverodostojniji.

Nakon odrađenog testa imate pristup ključu gde možete da vidite svoje greške. Test čuvamo u bazi podataka i rezultati nisu vidljivi trećim licima.