Danski jezik

danski jezik učenje online

Danski jezik i Danci

„Hygge“ je obično reč dovoljna da se opiše lepota življenja koju Danci nose sa sobom gde god da se pojave. Ona označava nešto slično ušuškanosti, gde se u lepim stvarima uživa s dobrim ljudima.

Ti dobri ljudi nekoliko su godina zaredom na svim svetskim listama najsrećnijih nacija. Prepoznatljivi po mirisnom pecivu, blagosloveni morskom obalom i s filozofijom života vrednom divljenja, Danci su narod čiju kulturu i jezik jednostavno morate upoznati.

Zašto učiti danski jezik?

Danski jezik je skandinavski, tačnije, severnogermanski jezik koji govori više od pet miliona ljudi. Osim u Danskoj, njime se koriste stanovnici Farskih ostrva i Grenlanda.

Iako pripada grupi manjih evropskih jezika, s obzirom na to da su mu skandinavski jezici braća, omogućava, u neku ruku, veliko razumevanje i švedskog i norveškog.

Lakše ćete ga savladati i ukoliko ste učili engleski, nemački ili holandski, a ima sličnosti i s francuskim (na primer, koristi francuski sistem brojanja).

Samo jedan od razloga za učenje danskog jeste njegova visoka upotrebna vrednost. Danska ekonomija je na zavidnom nivou i Skandinavija dosta ulaže u ostatak Evrope. Danski univerziteti, kao i njihova politika odnosa prema omladini i obrazovanju, spadaju među najkvalitetnije u svetu. Jednostavno, Danci neguju jedni druge, svoju zemlju, a time i sebe.

Znanjem danskog, naročito ukoliko želite da živite i radite u ovoj zemlji, Dancima ćete odati veliko poštovanje i napredovati na društvenoj lestvici. Ipak, ukoliko vam se jezik učini teškim, ne očajavajte. Danci toliko dobro govore engleski jezik i otvorenog su srca, da će vam priskočiti u pomoć kad god se zapletete u izgovoru.

Jer, upravo je izgovor ono što predstavlja muku svima koji uče danski jezik. Neki ga porede s pričanjem dok se u ustima drži vruć krompir. Ipak, balans je uspostavljen jednostavnom gramatikom. Glagoli se ne menjaju po licima, nema mnogo glagolskih vremena, a padeži su nepoznanica.

Studiranje

Danci neguju inovaciju, kreativnost i analitičko razmišljanje. Znanje matičnog jezika, bar kada je reč o osnovnim studijama, nije obavezno. Ipak, ukoliko upišete neki od prestižnih danskih fakulteta, imaćete priliku da, nakon upisa, pohađate i besplatne časove danskog za strance.

Imajte na umu da, ukoliko u ovoj zemlji želite da nastavite postdoktorske studije, za razliku od osnovnih i master programa, većina jeste upravo na danskom. Takođe, znanje jezika može vas osloboditi plaćanja dela ili cele školarine. Naime, obrazovanje je besplatno ako:

ste državljanin EU,

imate trajnu dozvolu boravka (permanent opholdstilladelse),

imate privremenu dozvolu boravka koja se može promeniti u trajnu (midlertidig opholdstilladelse mmf varigt ophold),

imate dozvolu boravka kao dete u pratnji roditelja van EU/EEP s radnom dozvolom.

Da biste ostvariili neka od ovih prava, znanje jezika je neophodno.

Posao

Reč je o razvijenoj zemlji koja se često suočava s nedostatkom radne snage. U tom smislu, nije nemoguće da se radne dozvole izdaju po skraćenoj proceduri čak i za državljanje van EU. Ipak, ukoliko želite da sebi osigurate boravak u Danskoj, osim dužine boravka i znanja jezika, moraćete da naučite i dosta toga o njihovoj kulturi.

Upravo na tom putu Hi5 obrazovni centar je vaš pouzdani saradnik. Koji god kurs danskog jezika da želite, sastavićemo program učenja u saradnji s našim renomiranim predavačima.

Od nas dobijate neophodan nastavni materijal, a da biste prionuli na danski jezik i učenje jezika online, potrebno je da imate stabilnu internet konekciju i želju za učenjem. Uvek smo tu da pomognemo oko svake nedoumice i pripreme za polaganje međunarodnih ispita. Takođe, pružamo vam usluge prevoda i lekture tekstova.

Međunarodni ispiti za danski jezik

Ukoliko danski jezik nije vaš maternji jezik, na raspolaganju vam stoji Prøve i Dansk. Suštinski, ovo su ispiti koji odgovaraju Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike, uz manje izmene. Naime, danski jezik na nivou A1 polagaćete jedino u slučaju spajanja porodice. Čak i tada, polagaćete samo usmeni deo ispita kao dokaz da možete dalje nastaviti sa učenjem. Ostali nivoi donose vam diplomu, a najviše što možete ostvariti jeste nivo C1. Postoje:

Prøve i Dansk 1 (A2 – B1),

Prøve i Dansk 2 (B1 nivo),

Prøve i Dansk 3 (B2 nivo),

Studieprøven (C1 nivo).

Ispiti se polažu dva puta godišnje – jednom u maju / junu i drugi put u novembru / decembru. Potrebno je prijaviti se najkasnije deset nedelja unapred.

Potrebno je da položite test čitanja, pisanja i konverzacije. Interesantno je da, za razliku od mnogih drugih jezika, Danci nemaju poseban segment posvećen slušanju. Naime, prilikom usmenog ispita ispitivač istovremeno ocenjuje kandidata i na tom polju.

Da li ste znali?

danski uz HI5 obrazovni centar

Sigurni smo da će vam kurs danskog jezika biti zanimljiviji nakon što saznate još par činjenica vezanih za Dansku i njen jezik:

Danci su okruženi sa više od 400 ostrva. Zapravo, na kojoj god tački države da se nađete, more će biti na maksimum 50 kilometara.

Iz Danske nam dolaze LEGO kocke, simboli svačijeg detinjstva. Naziv ovih kocki znači „lepo se igraj” (od danske sintagme „leg godt“).

Danci koriste reč „please“, koja znači isto što i u engleskom jeziku. Verovali ili ne, postoji nešto što ova zemlja nema, a to je upravo danska reč za ovaj pojam.

Zastava ove države je najstarija zastava na svetu jedne nezavisne države i potiče iz 1912. godine.

Čak 14 nobelovaca bili su Danci.

Nemojte čekati sa učenjem ovog jezika. Osim što ćete postati bogatiji, naučićete dosta i o kulturi jedne nacije, a ujedno se lakše sporazumevati sa još četiri.

Placement test iz danskog jezika

Placement test je dobar način da proverite svoje trenutno znanje jezika. Na našoj stranici uradite test za ovaj jezik, a ostalo je na Hi5 online platformi. Rezultate ćete dobiti odmah po okončanju polaganja testa, a test radite potpuno besplatno. Ukoliko ste prethodno učili jezik, poželjno je da na ovaj način proverite znanje kako bismo što tačnije utvrdili koji kurs danskog jezika najviše odgovara vašim potrebama.