Češki jezik

učenje jezika online

Češka i češki jezik

Češka je jedna od bogatijih zemalja Evrope koju krase planine, raskošna arhitektura i ljubav prema hokeju. Dok je glavni grad Prag željena turistička destinacija mnogih, cela zemlja sve više postaje odredište onih koji traže bolje zaposlenje, kvalitetne studije i viši životni standard.

Češki jezik za početnike

Službeni jezik Republike Češke govori preko 10,5 miliona ljudi. Budući da pripada porodici zapadnoslovenskih jezika, nije ga teško savladati, naročito ukoliko potičete s tla Slovenije, Slovačke ili Srbije.

Ukoliko se odlučite za kurs češkog jezika Hi5 obrazovnog centra, imajte na umu da ćete, osim besplatnog materijala potrebnog za praćenje nastave na daljinu, dobiti i punu posvećenost predavača koji su dobri znalci i zaljubljenici u češki jezik.

Zašto učiti češki?

Svoj jezik Česi čuvaju kao češki porcelan. Ipak, iako u svetu jezika nije na zavidnoj poziciji po broju onih koji ga žele učiti, i iako se čini da nije naročito isplativ, češki jezik vam i te kako može koristiti.

Ukoliko želite da živite u Češkoj i dobijete državljanstvo ove države, znanje jezika će vam biti neophodno.

Studiranje uz znanje češkog jezika je isplativo. Naime, republički zakon oslobađa plaćanja školarine sve studente koji studiraju na matičnom jeziku, nezavisno od stepena studija.

Savladavanje ovog jezika može biti korisno i poslovnim ljudima. Češko tržište rada poslednjih godina otvorenije je i za radnike van Evropske unije, uključujući i Srbiju i čitav Balkan. Jaka industrija, čuveni češki porcelan i njegova proizvodnja, samo su neke od grana u kojima možete potražiti zaposlenje.

Hi5 obrazovni centar i češki jezik

češki porcelan

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da se opredelite za učenje češkog jezika.

U Češkoj se, načelno, možete sporazumeti korišćenjem engleskog jezika. Ipak, češki za turiste dosta vam može olakšati boravak i ulepšati putovanje.

Hi5 obrazovna platforma u prilici je da vam ponudi kurs češkog jezika koji najbolje odgovara vašim potrebama. Nakon što definišemo vaše ciljeve i stepen znanja, na raspolaganje vam stavljamo potreban nastavni materijal za praćenje časova.

Nastava se odvija na daljinu. Časovi se zakazuju u dogovoru s predavačem i za njih vam je potrebna stabilna internet konekcija, a vi možete biti na bilo kom mestu.

Hi5 online obrazovna platforma nudi vam mogućnost pripreme za upis na fakultete za koje će vam češki jezik biti potreban, a koji uključuje i fakultete na teritoriji RS, poput Filološkog fakulteta. Stojimo na raspolaganju i ako se pripremate za polaganje međunarodnih ispita.

Međunarodni ispiti za češki jezik

Dobra stvar kod jezika koji nisu predmet većeg interesovanja je i to što ne morate dugo tragati da biste pronašli načine za dobijanje međunarodno priznate diplome. U ovom slučaju na raspolaganju imate opciju polaganja tzv. CCE (Czech Language Certificate Exam) testa.

CCE međunarodni ispit

Polaganje ovog ispita za strance moguće je kako na teritoriji Češke, tako i u nekoliko evropskih zemalja. Neke od njih su:

Mađaraska, Budimpešta,

Austrija, Beč,

Belgija, Brisel,

Velika Britanija, London,

Bugarska, Sofija.

Ispit možete polagati radi sticanja međunarodno priznate diplome na nivoima od A1 do C1. Ispit nije besplatan, dok onlajn prijavljivanje jeste. Takođe, možete ostvariti i popust, ukoliko ste student njihovog univerziteta ili ukoliko ispit polažete s najmanje pet osoba gde se prijavljujete kao grupa.

Da biste položili ispit, potrebno je da ste ostvarili najmanje 60% uspešnosti, i to u svakoj od oblasti polaganja. Rezultate možete saznati i putem interneta, u roku od 30 dana od dana polaganja. Sertifikat dobijate na kućnu adresu, najranije sedam nedelja od dana polaganja ispita.

Pre nego što se odlučite za polaganje, pažjlivo se informišite o vremenu prijavljivanja kako ne biste propustili samo polaganje, jer se van Češke ono odvija svega jednom do dva puta godišnje.

Da li ste znali?

Karlov univerzitet u Pragu najstariji je univerzitet u Istočnoj Evropi. Datira još iz 1348. godine.

Deluje čudno, ali hokej na ledu je najpopularniji sport u Češkoj.

Najveća sličnost postoji između češkog i slovenačkog jezika, a ima sličnosti i sa srpskim. Zato nije neverovatno da ćete i razumeti pokoju reč.

Ono što često deluje zbunjujuće jeste razlika koja postoji između pisanog i govornog oblika jezika.

Pun izazova, interesantne melodičnosti, koristan kao stepenik u obrazovanju ili radi dobijanja boljeg zaposlenja, češki jezik nikako ne može biti pogrešan izbor.

Placement test iz češkog jezika

Ovakav vid testova idealan je način da proverite trenutni stepen znanja jezika, te da brzo i lako odaberete odgovarajući kurs češkog jezika kome ćete pristupiti. Hi5 online obrazovna platforma omogućava vam uvid u rezultate koji se čuvaju u bazi. Test možete raditi i više puta, a placement test je moguće polagati potpuno besplatno.